dinsdag 14 februari 2012

Glas-in-loodramen in de kapel van de woongroep



















Dit zijn de ramen van de 'kapel' in de woongroep waarin ik woon. Onze woongroep heeft een open christelijke identiteit. De kapel is een ruimte voor vieringen bovenin het gebouw. De ramen zijn ontworpen en gemaakt door Paul Koning. Alle vensters zijn geïnspireerd door de verschillen tussen licht en donker, eenheid en verscheidenheid en visioen en werkelijkheid. De glas-in-loodramen verbeelden de weg van de mens. Het begint allemaal met het beginmysterie: wat was er toen wij er nog niet waren? Vanuit het witte licht helemaal bovenin ontstaat de schepping, vanuit de eenheid van kleuren. Daarna spat het witte licht uiteen. Een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen klatert neer. God schiep de zon en de maan, licht en donker, en de man en de vrouw. Je ziet ze afgebeeld aan het eind van de stroom van kleuren. Verder is op veel plekken de hand van God te zien. In het volgende venster is een soort baarmoeder te zien, met een navelstreng. De baarmoeder staat voor het paradijs, lichtgroen. Om de mens heen is het nog donker. Maar ieder mens moet het paradijs verlaten. Bij de poort staat een engel met een vlammend zwaard. De navelstreng wordt doorgesneden. Ieder mens gaat zijn eigen wereld scheppen en de wereld in cultuur brengen. Er wordt aan een stad of gemeenschap gebouwd, met open deuren. Je ziet dat de stad gespiegeld is aan een stad in de hemel, Jeruzalem. Het laatste venster, links, stelt een mens voor gevangen in zijn eenzaamheid. Het licht bestaat niet zonder het donker. Dit is nog niet het einde van het verhaal, maar voor hier lijkt het me wel genoeg ;). Ik ben in ieder geval super blij dat ik in deze woongroep woon, en ik vind de glas-in-loodramen prachtig. Niet alleen de kleuren en de ramen op zich, maar vooral de symboliek erachter.

zondag 5 februari 2012

The Keyhole - Erwin Olaf











Dit zijn drie foto's uit de serie 'The Keyhole' van Erwin Olaf. Deze foto's fascineren me. Ze drukken allemaal iets anders uit, terwijl ze geen van allen de camera inkijken. Er is dus geen expressie van het gezicht af te lezen. Het meisje op de eerste foto heeft een soort kilte over zich. Het voelt heel afstandelijk om naar haar te kijken. Maar als je door een sleutelgat kijkt, zou het toevallig zijn als mensen je aan zouden kijken. Als je je dat bedenkt voelt de foto misschien minder 'koud' aan. Van de tweede foto krijg ik een verdrietig gevoel. Het lijkt alsof het jongetje straf heeft gekregen, en in de hoek moet staan. Het magere jongetje schaamt zich misschien, of hij huilt. We zullen het nooit weten, want we kunnen zijn gezicht niet zien. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant maakt het de foto sterker doordat je hem zelf kan interpreteren. De man op de laatste foto heeft zijn hand bij zijn kin. Dit geeft een verstandige indruk. Deze foto vind ik het meest lijken op wat je zou zien als je door een sleutelgat zou kijken. Ik vind deze foto het subtielst, maar daardoor ook het minst bijzonder. De man lijkt geen expliciet gevoel te hebben. Maar dit kan schijn zijn: misschien overdenkt hij wel het verlies van een geliefde en huilt hij zachtjes.

Bron: http://www.obeymagazine.nl/fotografie/the-keyhole-erwin-olaf/

zaterdag 4 februari 2012

Martin Roemers - Metropolis


















Deze foto van Martin Roemers uit zijn serie 'Metropolis' heet 'Work in Progress, Bombay'. Metropolis is een langetermijnproject van hem, dat gaat over het leven in metropolen. Wat me erg aanspreekt in deze serie is dat elke foto een soort film lijkt te zijn, door de lange sluitertijd. Ik vind het knap als je beweging zo goed kan vastleggen op een foto. Op deze foto is een markt in Bombay te zien. Je ziet duidelijk het contrast tussen de continue mensenstroom en de mensen die stil bij de kraampjes staan te kijken. Ik vind dit een hele bijzondere, fascinerende foto. Martin Roemers wordt steeds bekender, en terecht, want hij heeft echt oog voor hoe gewone dingen bijzonder kunnen zijn. Hij heeft zelfs twee World Press Photo Awards gekregen, onder andere voor deze serie.

Bronnen: http://www.martinroemers.com/work.php?serie_dir=01Metropolis&nr=1
http://www.martinroemers.com/biography.php